preskoči na sadržaj

Srednja škola "August Šenoa" Garešnica

Login

QR code

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2013.

Ukupno: 229291
Ovaj mjesec: 3590
Danas: 71
Vijesti iz Garešnice
 
Vijesti iz knjižnice

NOVO RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Margareta Miloš / datum: 10. 9. 2020. 11:45

     S obzirom na novi raspored sati i nastave u smjenama, od danas je novo radno vrijeme školske knjižnice u radu s korisnicima ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.00 do 14.00 sati, a utorkom i četvrtkom od 12.00 do 18.00 sati, kako bi učenici druge smjene imali mogućnost dolaska u knjižnicu i posudbe građe pod velikim odmorom popodne.

 

 

"ŠALABAHTERI" ZA NASTAVU NA DALJINU

Margareta Miloš / datum: 27. 4. 2020. 12:31

     "Šalabahteri" za nastavu na daljinu obuhvaćaju sadržaje vezane uz pravila komunikacije putem e-maila, preferirane stilove učenja, metodu učinkovitog učenja, aktivno čitanje i načine navođenja bilješki, pamćenje i tehnike lakšeg zapamćivanja te organizaciju pisanja eseja ili seminara. Materijale možete pogledati i preuzeti klikom OVDJE.

 

 

PRAVILA LIJEPOG PONAŠANJA I KOMUNICIRANJA NA INTERNETU

Margareta Miloš / datum: 14. 4. 2020. 10:52

     Pogledajte još jedan sadržaj koristan i nužan za naš ugodan i neometan boravak u virtualnom svijetu. Radi se o video lekciji pod nazivom Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu. Video je nastao prošloga mjeseca u sklopu Dana medijske pismenosti, koji su se ove godine, zbog mjera zaštite od koronavirusa, također odvijali na daljinu.

     Sadržaj je pripremila Silvia Vladić Vrban, prof. hrvatskog jezika u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu i voditeljica Udruge Media talenti. Nakon video lekcije, možete riješiti i kviz o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu, koji je također pripremila prof. Siliva Vladić Vrban. Članak i video lekciju otvorite klikom OVDJE.

 

 

PODIJELI, PODRŽI, IZDRŽI I #OSTANIDOMA

Margareta Miloš / datum: 1. 4. 2020. 11:08

     Pročitajte OVDJE izvrstan članak s portala Vrata zdravlja o trenutnoj situaciji te kako svatko od nas može biti odgovoran i dati svoj doprinos očuvanju svog i zdravlja svoji bližnjih. Inače, svi članci na portalu sadrže službene, provjerene informacije, a napisani tekstovi su stručni i korisni, sastavljeni u namjeri da doprinesu našoj snazi da svi zajedno iznesemo ovu situaciju na najbolji mogući način.

 

 

ISTINITE I LAŽNE VIJESTI

Margareta Miloš / datum: 25. 3. 2020. 18:40

     Ovih dana preplavljeni smo mnoštvom informacija u virtualnom prostoru. Kako se snaći i prepoznati one prave i vjerodostojne pročitajte u člancima na poveznicama u nastavku:

  Nastali u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, u sklopu 2. Dana medijske pismenosti na portalu medijskapismenost.hr pronađite edukativne materijale i video uratke “Fake ≠ fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice”, namijenjene srednjoškolcima i njihovim nastavnicima.

  Poveznica donosi članak Društvene mreže i platforme u borbi protiv dezinformacija o koronavirusu koji se bavi problemom dezinformacija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tu je situaciju, koja prati pandemiju koronavirusa, nazvala infodemijom – zbog obilja informacija čiju točnost nije uvijek lako provjeriti. U članku se poziva sve na kritičko razmišljanje i informiranje izravno na stranicama relevantnih organizacija.

  Kako prepoznati istinitu vijest od one lažne i kome vjerovati pročitajte u članku na poveznici Istinita ili lažna vijest – kako ih prepoznati? Inače, platforma sini.hr, na kojoj je objavljen ovaj članak, uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija. Ova platforma je projekt koji je realizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), A1 Hrvatska, Hrvatskim Telekomom i Tele2 koji su potpisali Povelju o sigurnosti i zaštiti djece na internetu, kojom se želi pokazati zajednička predanost cilju stvaranja boljeg interneta.

 
 
 
PROBLEM DEZINFORMACIJA
Margareta Miloš / datum: 24. 3. 2020. 11:17

     U još jednom članku OVDJE pročitajte o raskrinkanim dezinformacijama o koronavirusu koje se šire internetom te službenim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 
 
 
KRITIČKO VREDNOVANJE INFORMACIJA NA INTERNETU
Margareta Miloš / datum: 23. 3. 2020. 16:34

     Svatko od nas ima zadatak i odgovornost sustavno provjeravati izvore informacija na internetu, kojim se svakodnevno služimo. Kako ih kritički vrednovati te na što trebamo paziti prilikom pretraživanja interneta pročitajte u članku OVDJE. Članak je preuzet sa stranice medijskapismenost.hr.

 
 
 
DANI HRVATSKOGA JEZIKA
Margareta Miloš / datum: 13. 3. 2020. 10:28

     Na današnji dan 1967. godine u Matici hrvatskoj je prihvaćena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, stoga je 13. ožujka izniman datum. Deklaracija je zahtijevala ravnopravnost četiriju jezika – hrvatskog, srpskog, slovenskog i makedonskog, dakle tražila je očekivanu pa i zajamčenu ravnopravnost naroda, putem ravnopravnosti jezika - stoga ju možemo smatrati jednim od temelja hrvatske državnosti. Do 15. ožujka potpisale su je sve relevantne udruge i ustanove, a objavljena je u Telegramu 17. ožujka 1967. godine. U spomen na deklaracijska zbivanja obilježavamo Dane hrvatskoga jezika koji se svake godine održavaju od 11. do 17. ožujka. S njima završava i Mjesec hrvatskoga jezika.

     U povodu Dana hrvatskoga jezika, učenice prvog razreda grafičkih tehničara su, u suradnji s knjižničarkom, izradile vrlo informativan i poučan pano, a predavanje profesora Igora Marka Gligorića, najavljeno za utorak 17. ožujka, slijedom uputa o odgodi svih skupova i organiziranih okupljanja, odgađa se do daljnjega.

 
 
 
EDUKACIJOM DO PODIZANJA SVIJESTI O ZAŠTITI PRIRODE I OKOLIŠA NA PODRUČJU GRADA GAREŠNICE
Margareta Miloš / datum: 3. 3. 2020. 16:32

     Danas je na galeriji ispred školske knjižnice održana eko radionica u sklopu projekta Grada Garešnice „Edukacijom do podizanja svijesti o zaštiti prirode i okoliša na području grada Garešnice“.

     Na početku je za učenike održana prezentacija vezana uz projekt, razvrstavanje otpada i važnost zaštite okoliša u kojem živimo, a nakon toga su učenici u skupinama izrađivali kreativne stvari od prikupljenog otpada. Svi su se zaista potrudili i napravili pregršt izvrsnih uradaka. Najbolji i najkreativniji učenički radovi bit će nagrađeni i izloženi na kraju projekta.

     Radujemo se što smo ostvarili suradnju s Gradom i bili dio ovoga projekta, jer u školi već neko vrijeme razmišljamo zeleno, imamo zelene otoke te tako nastojimo osvijestiti učenike da se svi zajedno moramo odgovorno ponašati prema prirodi te što više odvojeno skupljati otpad i reciklirati.

 
 
 
RADIONICA KALIGRAFIJE NA GLAGOLJICI
Margareta Miloš / datum: 25. 2. 2020. 15:40

     Budući da smo ušli u Mjesec hrvatskoga jezika, kao i prethodnih godina u školskoj knjižnici ne nedostaje aktivnosti vezanih uz glagoljicu. U suradnji s kolegom Ivanom Dugandžićem, knjižničarka je organizirala radionicu kaligrafije na glagoljici za učenike trećeg razreda opće gimnazije, koju je održao mladi akademski slikar grafičar Igor Vujatović. Na početku su učenici ukratko saznali o vrstama pisama, a zatim su pogledali kratki video profesora Siniše Reberskog Sve što niste znali o glagoljici. Imali su priliku naučiti i kako napraviti pisaljku od trstike ili bambusa, dobili su upute i savjete kako pisati pisaljkom i tušem te su zajednički prionuli najprije vježbanju, a onda i pisanju vlastitog imena na glagoljici. Profesor Reberski u videu kaže kako nam danas mnogi zavide na glagoljici jer je to pismo izuzetne ljepote. U to su se uvjerili i gimnazijalci koji su prateći upute našeg gosta predavača napravili izuzetno uspješno uratke. Pisaljke kojima su se služili su dobili na poklon, tako da svi koji to žele mogu dalje nastaviti pisati, bilo za školske potrebe ili za svoju dušu, kod kuće.

     Bilo je vrlo poučno, zanimljivo i zabavno. Osim toga, na ovaj način čuvamo svoju baštinu te otimamo glagoljicu zaboravu, što je izuzetno važno jer je ona jedno od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti, pa i kulture općenito.

 
 
 
MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA
Margareta Miloš / datum: 24. 2. 2020. 21:25

     U petak je započeo Mjesec hrvatskoga jezika. Ovom manifestacijom, koju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću.

     Kako bismo se u školi dostojno priključili obilježavanju ove važne manifestacije, u školskoj knjižnici je planirano nekoliko aktivnosti. Na temelju prošlogodišnjeg vrlo pozitivnog iskustva u radu s četvrtašima na temu glagoljice, knjižničarka je odlučila nastaviti suradnju s našom osnovnom školom te realizirati radionicu i ove godine. Tako su u petak na Međunarodni dan materinskog jezika, a kao najava Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva koji je bio u subotu, održane dvije kreativne radionice koje su realizirale naša knjižničarka u suradnji s kolegicom iz osnovne škole te učiteljicama 4.a i 4.b razreda. Knjižničarke su četvrtašima u uvodu ukratko predstavile uglatu, „hrvatsku“ glagoljicu, projekt digitalizacije starih glagoljskih tekstova na kojem je radila kolegica Marić te zadarsko-šibenske smješkiće koje je pronašla u rukopisima tijekom rada na digitalizaciji. Nakon toga četvrtaši su kreirali vlastite straničnike s tekstom i smješkićima na glagoljici. Rezultat je i ove godine bio izvrstan. I učiteljice i knjižničarke bile su oduševljene raznovrsnim idejama na učeničkim radovima.

     Slijedi radionica kaligrafije na glagoljici koju će sutra održati mladi akademski slikar grafičar Igor Vujatović s učenicima trećeg razreda opće gimnazije, a aktivnosti ćemo zaokružiti 17. ožujka predavanjem profesora Igora Marka Gligorića koji će nam i ove godine govoriti o hrvatskom jeziku. Predavanje će se održati u Hrvatskom domu, a namijenjeno je učenicima opće gimnazije i grafičkih tehničara.

 
 
 
PREDAVANJE PROF. DR. SC. DANIJELA LABAŠA
Margareta Miloš / datum: 5. 2. 2020. 14:07

     Sinoć smo na Nastavničkom vijeću imali kolektivno stručno usavršavanje. Budući da je knjižničarka prije nekoliko mjeseci bila na jednom predavanju prof. dr. sc. Danijela Labaša, uspjela je dogovoriti da dođe i k nama u školu. Čast nam je što smo imali priliku slušati tako uvaženog gosta i predavača, vodećeg hrvatskog komunikologa, predsjednika Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i profesora na Hrvatskim studijima. U vrlo zanimljivom i informativnom predavanju na temu Medijska i digitalna pismenost u školi i obitelji predstavio nam je rezultate najnovijih istraživanja provedenih među srednjoškolcima te nas potaknuo na razmišljanje o tome jesmo da danas sami zajedno, jesmo li digitalno dementni i koliko smo sigurni u medijskom i digitalnom prostoru. Iznio nam je izvrsne primjere iz svoje prakse te nam uputio poticajne poruke za daljnji rad. Bila je to ujedno i izvrsna najava Dana sigurnijeg interneta koji obilježavamo idućeg utorka.

 
 
 
GJURO SZABO - 145. OBLJETNICA ROĐENJA
Margareta Miloš / datum: 3. 2. 2020. 12:55

     Danas obilježavamo 145. obljetnicu rođenja povjesničara, konzervatora i muzeologa koji je prvi obišao i opisao povijesne lokalitete u našem kraju. Gjuro Szabo nas je zadužio svojim neumornim radom te knjigama koje i danas čitamo i citiramo kad god pišemo o srednjovjekovnim utvrdama na našem području. Tim povodom su učenice II. razreda opće gimnazije su, na inicijativu knjižničarke, istražile literaturu o njemu u knjižnici te napravile vrlo poučnu izložbu njemu u čast.

 
 
 
DAN KRAVATE 2019.
Margareta Miloš / datum: 18. 10. 2019. 12:08

     Ponosni što je Hrvatska domovina kravate, i ove smo godine u školi odjenuli prepoznatljivi odjevni predmet koji je postao dijelom svjetske kulture i baštine.

     Urešeni kravatama i rupcima ostvarili smo simboličku komunikaciju unutar školske zajednice te tako obilježili ovaj dan dostojanstva, svečanosti i zajedništva koji u sebi nosi poruke ljudskih vrijednosti, komunikacije, ljubavi i stvaralaštva.

 
 
SVJETSKI DAN HRANE I SVJETSKI DAN KUHARA
Margareta Miloš / datum: 16. 10. 2019. 11:58

     Danas obilježavamo Svjetski dan hrane, a krajem tjedna i Svjetski dan kuhara, stoga je danas naša jesenska instalacija, koju je prije nekoliko dana knjižničarka posložila u prizemlju, postala bogatija za nekoliko zanimljivih recepata. Naime, odlučili smo Svjetski dan hrane i Svjetski dan kuhara obilježiti vrlo konkretno i praktično - dijeljenjem znanja. Nastavnici praktične nastave kuharstva su s učenicima odabrali recepte, knjižničarka ih je posložila i pripremila, tako sa svi zainteresirani učenici i nastavnici mogu uzeti neki od recepata (za kiflice i sok koji su bili posluženi u petak, za knedle s kestenom, pečene jabuke s orasima te tri različita recepta s dunjama ) i pokušati ih isprobati kod kuće.

 
 
 
SVEMIRSKA ERA ČOVJEČANSTVA
Margareta Miloš / datum: 15. 10. 2019. 15:04

     U povodu ovogodišnje 50. obljetnice spuštanja na Mjesec u kojem je naš Mike Vucelić imao značajnu ulogu te Svjetskog tjedna svemira, knjižničarka Margareta Miloš i profesorica fizike Suzana Batinić organizirale su, u suradnji s Informatičkim klubom „Virus“ iz Kapelice i TZ Sjeverna Moslavina, popularno-znanstveno predavanje Svemirska era čovječanstva koje je učenicima opće gimnazije i grafičkih tehničara održao uvaženi stručnjak gospodin Ante Radonić. Predavanje je održano jučer u Hrvatskom domu.

     Budući da je više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike, učenici su od gospodina Radonića iz prve ruke čuli mnoštvo zanimljivosti i informacija o povijesti astronautičkih misija te o otkrićima i promjenama koje su omogućili letovi u svemir.

 
 
 
MEĐUNARODNI DAN KULTURNE BAŠTINE
Margareta Miloš / datum: 23. 9. 2019. 15:50

     Očuvanje kulturne baštine naša je dužnost i nužnost ako želimo znati tko smo, otkuda dolazimo i kamo idemo. U tom duhu, u povodu Međunarodnog dana kulturne baštine, u knjižnici je postavljena izložba knjiga koje čuvaju kulturnu baštinu našeg užeg zavičaja i koje su svakodnevno učenicima na raspolaganju za čitanje i proučavanje.

 
 
 
DAN ZAŠTIĆENIH HRVATSKIH AUTOHTONIH PROIZVODA
Margareta Miloš / datum: 15. 4. 2019. 12:57
     Prvu registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska ostvarila je 14. travnja 2015. godine, kada je na razini Europske unije registriran i zaštićen naziv „Krčki pršut“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Kako bi taj datum bio trajno obilježen, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.
     U školi smo ga obilježili postavljanjem fotografija zaštićenih proizvoda na uočljivim mjestima po cijeloj školi s dodatkom interaktivnog sadržaja koji se može pročitati učitavanjem QR koda s fotografije. Ovakvim načinom obilježavanja želimo potaknuti svijest o potrebi i značaju zaštite autohtonih proizvoda, a korištenjem digitalnih alata povećati medijsku i informacijsku pismenost te potaknuti kritičko mišljenje učenika tekstom koji se nalazi iza QR koda. Ovakvo novo, inovativno rješenje osmišljeno je, naravno, u školskoj knjižnici.
 
 
 
PREDAVANJE O HRVATSKOM JEZIKU
Margareta Miloš / datum: 15. 3. 2019. 14:59
     Danas je u Hrvatskom domu,  u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Garešnici, održano predavanje o hrvatskom jeziku za sve učenike opće gimnazije i grafičkih tehničara. Gost predavač dr. sc. Igor Marko Gligorić govorio je učenicima o Hrvatskoj standardnojezičnoj normi u suvremenome kontekstu. Jezik nas određuje, on je dio našeg identiteta, stoga je uistinu važno popularizirati ga.
     Profesor Gligorić je rekao kako se hrvatskog jezika ne treba se bojati, treba ga voljeti, učiti i govoriti. Potaknuo je učenike na promišljanje da se u svome materinjem jeziku trebaju osjećati ugodno, da ga trebaju koristiti bez straha i služiti se njime primjereno kontekstu. Naglasio je kako je hrvatski jezik iznimno bogat jezični sustav sa svim svojim narječjima, govorima i  izražajnim mogućnostima. Ne treba ga zatvoriti vanjskim utjecajima, ali ga svakako treba njegovati i čuvati njegove autohtone značajke i posebnosti. Standardni jezik je nadregionalan, njega trebamo učiti, on jedini zadovoljava sve službene komunikacijske potrebe. Rekavši kako je iznimno važno boriti se da hrvatski jezik zadrži obilježja svoje jezičnosti i gramatike profesor Gligorić zaključio je ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskoga jezika u školi na najbolji mogući način.
 
 
 
DANI HRVATSKOGA JEZIKA
Margareta Miloš / datum: 11. 3. 2019. 11:53

     Danas su započeli Dani hrvatskoga jezika. Ove godine ih obilježavamo panoom, koji su izradile mlade knjižničarke, u spomen vjernim čuvarima hrvatskoga jezika profesorima Stjepanu Banasu i Marku Samardžiji. Obojica su nas zadužila svojom ljubavlju prema materinskoj riječi koju su prenosili generacijama učenika i suradnika, prvi na zavičajnoj, drugi na nacionalnoj razini. Ispred panoa postavljena je i prigodna izložba njihovih knjiga.

     Osim toga, u petak će u Hrvatskom domu biti održano predavanje o hrvatskom jeziku za sve učenike opće gimnazije i grafičkih tehničara, koje organiziramo u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Garešnici. Gost predavač je dr. sc. Igor Marko Gligorić. Tema predavanja je Hrvatska standardnojezična norma u suvremenome kontekstu.

 
 
 
MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA I DAN HRVATSKE GLAGOLJICE
Autor: Margareta Miloš, 21. 2. 2019.

 Fotografija SŠ August Šenoa Garešnica.

     U povodu današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika i sutrašnjeg Dana hrvatske glagoljice u prizemlju škole je postavljen prigodni pano s Preradovićevom pjesmom Rodu o jeziku i Matoševim tekstom o hrvatskom jeziku na latinici s transliteracijom na glagoljicu te fotografijama ukrašenih glagoljskih slova s koja podsjećaju na današnje smješkiće. Osim toga, u knjižnici je postavljena izložba knjiga o hrvatskom jeziku i glagoljici, među kojima se ističu faksimil Brevijara po zakonu rimskoga dvora iz 1491. koji je školska knjižnica dobila na dar od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatska pisana kultura u tri sveska čiji su autori akademici Josip Bratulić i Stjepan Damjanović. Idućega tjedna u planu je i druga radionica u suradnji s osnovnoškolskom knjižnicom Igre s glagoljicom.
     Ovim aktivnostima započeli smo obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika koji traje od danas pa sve do 17. ožujka, a zaključit ćemo ga panoom u spomen nedavno preminulim profesorima Marku Samardžiji i Stjepanu Banasu te predavanjem o hrvatskom jeziku za učenike četverogodišnjih programa u Hrvatskom domu.
 
 
O RADIONICAMA IZ NAŠE KNJIŽNICE NA STRANICI PROJEKTA PISANA BAŠTINA
Autor: Margareta Miloš, 15. 2. 2019.
Fotografija Written heritage - Pisana baština.
     Aktivnosti i radionice naše školske knjižnice, vezane uz glagoljicu, popraćene su na stranici Written heritage - Pisana baština.
Donosimo vijest u cijelosti:
Written heritage - Pisana baština se osjeća ponosno s Darijom Marić.
SJAJNE VIJESTI O "PISANOJ BAŠTINI"
MOŽE LI PROJEKT IMATI BOLJE REZULTATE OD OVAKVIH VIJESTI?
MAG. INFO. DARIA MARIĆ, KNJIŽNIČARKA KOJA JE NA NAŠEM PROJEKTU ODRADILA STRUČNU PRAKSU, DRŽI RADIONICE GLAGOLJICE I PREDSTAVLJA PROJEKT "PISANA BAŠTINA" U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI SREDNJE ŠKOLE „AUGUST ŠENOA“ GAREŠNICA, NO OBUHVAĆA RADIONICAMA I OSNOVNOŠKOLCE KOJI PIŠU GLAGOLJICOM I UČE O DIGITALIZIACIJI!!!
Opis susreta:
Budući da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine, odgojno-obrazovni rad te kulturna i javna djelatnost školske knjižnice Srednje škole „August Šenoa“ Garešnica bili su ove godine dobrim dijelom u znaku dragulja naše hrvatske baštine – glagoljice. Osnovni cilj svih aktivnosti bio je osvijestiti, razumjeti i čuvati njezinu jedinstvenu vrijednost.
U tome duhu povodom Dana školske knjižnice 26. listopada održana je radionica straničnika na glagoljici. Uvod u radionicu bila je prezentacija pripravnice u školskoj knjižnici Darije Marić koja je Mlade knjižničare upoznala s projektom Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom, na kojem je radila tijekom studija u Zadru. Digitalizirajući stare glagoljske rukopise s otoka Oliba, zajedno s kolegicama, pronašla je ukrašene inicijale slova s na kojima su bila nacrtana različita lica. Učenici su bili oduševljeni ukrašenim inicijalima, slovima s koji se mogu smatrati bogatstvom zbirke koju su digitalizirale te prvim poznatim zadarsko-šibenskim smajlićima. Potaknuta pozitivnim reakcijama učenika na prezentaciju, knjižničarka srednje škole predložila je kolegici knjižničarki Osnovne škole Garešnica suradnju u vidu radionice nazvane Igre s glagoljicom. Suradnja je ostvarena te su mladi knjižničari, osnovnoškolci i srednjoškolci, zajedno sa svojim su voditeljicama, 2. studenoga održali radionicu posvećenu glagoljici. Zbog mnoštva zanimljivih sadržaja i interesa učenika, radionica je s jednoga susreta prerasla u dva susreta, na obostrano zadovoljstvo. Tada se rodila ideja i o suradnji s učiteljicama četvrtih razreda osnovne škole koji ove godine, na dodatnoj nastavi iz Hrvatskoga jezika, uče o glagoljici. U ponedjeljak 26. studenoga, u predprostoru knjižnice koji funkcionira kao proširena čitaonica, srednjoškolska knjižničarka Margareta Miloš i pripravnica Darija Marić u uvodu su četvrtašima ukratko predstavile uglatu, „hrvatsku“ glagoljicu, projekt digitalizacije starih glagoljskih tekstova na kojem je radila kolegica Marić te zadarsko-šibenske smajliće. Nakon toga četvrtaši su na pripremljene prazne papire u boji pisali i crtali, kreirajući vlastite straničnike s tekstom i smajlićima na glagoljici. Rezultat je bio iznad očekivanja. I učiteljice i knjižničarke oduševile su se učeničkim radovima. Posebno su se, naravno, istaknuli straničnici s crtežima na glagoljičnim slovima koji su bili inspirirani smajlićima iz digitaliziranih rukopisa.
 Fotografija Written heritage - Pisana baština.
 
 
 
BAŠ BAŠTINA
Margareta Miloš / datum: 2. 11. 2018. 14:26

     Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi s ciljem promicanja hrvatske knjige i čitanja kao društvene vrijednosti koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga. Osim toga, Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine koja je okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

     Prof. Nemec u Proslovu programske knjižice MHK kaže:

„Glavna tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige jest upravo kulturna baština, točnije: Baš baština. Uz glavnu temu ide i primjeren motto: (U)čitaj nasljeđe. Igra riječima u njemu – „čitaj“ i „učitaj“ – sugerira dvosmjeran proces sadržan u našem odnosu prema baštini – mi gradimo baštinu, ali i baština gradi nas. Ako ne znamo ni što smo ni kamo idemo, baština svjedoči tko smo i po čemu smo baš to što jesmo. Upravo je baština naš autentični trag u vremenu, ona definira naš kulturni identitet...“

     U tome duhu ostvarena je suradnja između knjižnica osnovne i srednje škole. Mladi knjižničari, osnovnoškolci i srednjoškolci, sa svojim su voditeljicama u petak održali radionicu posvećenu glagoljici. Zbog mnoštva zanimljivih sadržaja, odradili su prvi dio, a nastavak slijedi na ponovnom susretu za dva tjedna.

 
 
 
DAN ŠKOLSKE KNJIŽNICE
Margareta Miloš / datum: 26. 10. 2018. 19:18

     Tradicija slavljenja školskih knjižnica započela je 1999. godine sa Svjetskim danom školskih knjižnica. Zbog potrebe za fleksibilnošću, 2008. godine proslava je prerasla u Međunarodni mjesec školskih knjižnica kako bi knjižnice diljem svijeta mogle odabrati dan u mjesecu koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Tema za 2018. godinu je Zašto volim svoju školsku knjižnicu, a temelji se na godišnjoj temi konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a) Inovacija, informacija i utjecaj školskih knjižnica (Innovation, Information and Impact of School Libraries).

     U tom duhu, dogovorili smo da će 26. listopada biti Dan školske knjižnice te smo, osim panoa ispred knjižnice na koji učenici mogu napisati zašto vole svoju školsku knjižnicu, danas već tradicionalno tim povodom organizirali radionicu izrade straničnika. Budući da se nalazimo u Europskoj godini baštine, a započeo je i Mjesec hrvatske knjige kojemu je tema također baština, radili smo straničnike koji su bili inspirirani glagoljicom.

 
 
 
MEĐUNARODNI DAN KULTURNE BAŠTINE
Margareta Miloš / datum: 24. 9. 2018. 10:19

     Europska je godina kulturne baštine. Cilj joj je potaknuti što više ljudi na otkrivanje i istraživanje kulturne baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru. Slogan Europske godine glasi: „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti”. 

     Aktivnosti u školi bile su prošloga tjedna usmjerene upravo u tom smjeru. Najprije je u utorak školska knjižničarka održala radionicu, s učenicima drugog razreda gimnazije i grafičkih tehničara, o bećarcu - koji je 2011. dodan na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, a u petak su mlade knjižničarke pripremile edukativni pano o kulturnoj baštini, s naglaskom na bećarac. Bećarac kao naša baština posebno odgovara sloganu Europske godine, o čemu najbolje svjedoče bećarci ispjevani našim nogometašima za vrijeme nedavnog Svjetskog nogometnog prvenstva - u čemu je prednjačila PS Hrvatska žena iz Garešnice!

     Pano je postavljen u holu u prizemlju škole kako bi ga svi učenici mogli pročitati, jer je očuvanje kulturne baštine naša dužnost i nužnost, ako želimo znati tko smo, otkuda dolazimo i kamo idemo.

 
 
 
NOĆ KNJIGE 2018.
Margareta Miloš / datum: 24. 4. 2018. 19:01

     Jučer, 23. travnja, smo obilježili Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, Wiliam Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Uz obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, održana je i manifestacija Svjetska noć knjige, čija je inačica u Hrvatskoj pokrenuta 2012. godine.

     I mi smo se u školskoj knjižnici od 17.00 do 19.00 sati pridružili obilježavanju ovih važnih datuma s aktivnošću pod nazivom U dobrom društvu s knjigom. Nekoliko gimnazijalaca, njihovi nastavnici i školska knjižničarka, kroz razgovor i druženje, podijelili su svoja čitateljska iskustva, navike, interese i dojmove o knjigama koje su im važne, bliske i drage. Čitajući naglas odlomke iz najdražih im knjiga, dočarali su ostalima djeliće književnog svijeta koji im se svidio. Radilo se o sljedećim naslovima: Trinaest razloga, Na kraju duge, Junaci Pavlove ulice, Biografija Luke Modrića, Mali princ, Osmi povjerenik, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja,Veličanstveni Poskokovi, Unterstadt, Glasom protiv topova i Cesta.

     Dodatna aktivnost u povodu Noći knjige bio je sat ponavljanja književnosti s I. razredom grafičkih tehničara koji su grafički trebali prikazati temeljna civilizacijska djela te ih prezentirati svojim kolegama.

     Iako je danas knjiga marginalizirana i sve više zamijenjena internetom, cilj naše aktivnosti bio je razmijeniti čitateljska iskustva i dodatno potaknuti kulturu čitanja.

 
 
 
DAN HRVATSKE KNJIGE
Margareta Miloš / datum: 21. 4. 2018. 20:53

     Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, koji je 22. travnja 1501. dovršio i potpisao svoju Juditu, 22. travnja se obilježava Dan hrvatske knjige. Tim povodom profesor Ivan Dugandžić u školi je organizirao akciju Tražimo najstariju knjigu. S prvim razredom opće gimnazije na prvom katu škole je postavio poučan i poticajan pano koji je obogaćen najstarijim knjigama naših učenika te najstarijim knjigama iz školske knjižnice.

     U ponedjeljak, 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, Wiliam Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Uz obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja se također održava i manifestacija Svjetska noć knjige. Inačica ove manifestacije u Hrvatskoj je pokrenuta 2012. godine.

     Kako bismo zaokružili obilježavanje ovih važnih datuma, u ponedjeljak ćemo u školskoj knjižnici provesti aktivnost pod nazivom U dobrom društvu s knjigom, kojom ćemo se u školi pridružiti obilježavanju Noći knjige radi promicanja knjige, koja je u današnje vrijeme marginalizirana i sve više zamijenjena internetom, te kako bismo potaknuli kulturu čitanja, podržali autorstvo i izdavaštvo.

 
 
 
"JEŽIĆI" U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Margareta Miloš / datum: 12. 4. 2018. 18:12

     I ove je školske godine nastavljena izvrsna suradnja školske knjižnice s Dječjim vrtićem "Maslačak". Vrlo je važno poticati čitalačke navike u ranom djetinjstvu, stoga su danas školsku knjižnicu posjetili "Ježići", ovogodišnja najstarija vrtićka skupina, s tetama Višnjom i Martinom. Dolaskom „Ježića“ u goste cilj je bio i senzibilizirati srednjoškolce za podršku i pomoć mlađoj djeci.
     Budući da je rano poticanje čitanja iznimno važno za razvoj pamćenja, komunikacijskih vještina, međuljudskih odnosa, mašte i kreativnosti, drugi dio aktivnosti bit će realiziran za 14 dana čitanjem priča „Ježićima“ u njihovoj grupi u vrtiću. Jer uz poticanje čitalačkih navika, vrlo je važno razvijati i vještine slušanja, poticati razgovor i kreativno izražavanje nakon čitanja.
     Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti ovako važne posjetitelje, jer: "Djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle."

 
 
 
PREDAVANJE PROF. MARKA SAMARDŽIJE
Margareta Miloš / datum: 14. 3. 2018. 19:33

     Danas nam je, u povodu Dana hrvatskoga jezika, u goste došao ugledni jezikoslovac prof. dr. sc. Marko Samardžija. Svim učenicima opće gimnazije, turističko-hotelijerskih komercijalista i grafičkih tehničara održao je predavanje o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Predavanje je organizirano u suradnji sa školskom knjižnicom i Ogrankom Matice hrvatske u Garešnici.

     Profesor Samardžija najprije je postavio vremenski i društveni okvir deklaracijskih zbivanja, zatim je govorio o tijeku donošenja Deklaracije te njezinoj intenzivnoj osudi i kažnjavanju potpisnika koje je uslijedilo. Istaknuo je njezinu važnost kao jednog od prekretnih događaja i svjetionika koji je osvjetljavao put hrvatske povijesti te je naglasio kako je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika trajno doprinosila očuvanju jezičnoga vida nacionalnog identiteta. U tom smislu je važna i danas.

 
 
 
RADIONICA POETSKOG KOLAŽA
Margareta Miloš / datum: 8. 3. 2018. 19:02

     Suradnja između školskih knjižnica osnovne i srednje škole, nakon radionice na kojoj su izrađivani straničnici sa zimskim motivima, nastavljena je jučer radionicom poetskog kolaža. Mlade knjižničarke su zajedno sa svojim mentoricama iz pjesama velikana hrvatske književnosti (P. Preradovića, V. Nazora, D. Cesarića, J. Pupačića, D. Tadijanovića, N. Šopa, V. Parun...) te suvremenih autora (D. Ivaniševića, B. Čegeca, I. Šojat i I. Simić Bodrožić) najprije pronalazile stihove koji im se najviše sviđaju (jedna riječ, sintagma, cijele rečenice), upuštajući se na taj način u slobodno istraživanje zvuka riječi, motiva i pjesničke slike. Zatim su izrezale odabrane stihove i od njih gradile nove cjeline. Zajedno su odredile naslov, motive, dužinu i  ritam, raspoređujući individualno izabrane citate u novu pjesmu grupe. Pjesme koje nastaju na takav način zanimljive su jer dovode u nove veze već stvorene pjesničke slike. Ovakav pristup stvaranju obilježen je svakim pojedincem i njegovom osobnošću. Uza sve to, treba pokazati i zavidnu vještinu poznavanja sintakse jer traganje za stihovima i/ili dijelovima rečenica koji odgovaraju jedni drugima (gramatički i smisleno) nije nimalo lak zadatak.

     Ovakav način rada u skladu je s načelima emotivne pedagogije jer motivira za čitanje i stvaranje te pruža uvide u razne mogućnosti jezične, slikovne i misaone kombinatorike.

     Na ovaj način knjižničarke su radno obilježile Mjesec hrvatskoga jezika koji je započeo Međunarodnim danom materinskog jezika te najavile Dane hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka, kada Mjesec hrvatskog jezika završava.

 
 
PROJEKT POLARNI SAN
Margareta Miloš / datum: 16. 2. 2018. 14:45

     Na inicijativu Kluba za ekspedicionizam i kulturu, naša škola se prijavila za sudjelovanje u projektu „Polarni san“. Budući da smo u školi realizirali već mnoštvo aktivnosti vezanih uz recikliranje te su ove godine postavljeni i Zeleni otoci, naše sudjelovanje u projektu odlučili smo realizirati izradom makete Antarktike i Južnoga oceana te informativnih panoa o Antarktici i klimatskim promjenama. Koordinatorica i voditeljica projekta u školi bila je profesorica geografije Vesna Androić Hanžić. Uključili su se zainteresirani učenici i nastavnici različitih struka i nastavnih predmeta pa su tako za početak učenici I. razreda stolara, pod mentorstvom nastavnika Nikole Pleše, izradili podlogu i okvir za Antarktiku. Nabavljen je i skupljen sav potreban materijal, okupila se ekipa kreativki - Martina Muhvić, Lara Lovrić, Sara Hinić i Ana Bambir, koje su uz profesoricu povijesti umjetnosti Mariju Damjanović  i profesoricu geografije ambiciozno krenule graditi kontinent.

     Kako bi kontinent obradili onako kako zaslužuje, uključila se i ekipa povjesničara pod vodstvom profesora Tomislava Baiera koja je izradila vremensku lentu istraživanja kontinenta, ekipa fizičara pod mentorstvom profesorice Suzane Batinić koja je obradila temu polarne svjetlosti, ekipa biologa pod vodstvom profesorice Martine Lebinac Božo koja se bavila životom južnog polarnog područja te ekipa geografa koja je radila Antarktiku i koja je obradila i teme globalnog zagrijavanja, ozonskih rupa, opće geografske pojmove i zanimljivosti o Antarktici, a sažetak svega napravili su naši mladi prevoditelji pod vodstvom profesorice Tamare Đenadije koji su preveli tekstove o svemu navedenome na engleski jezik i uobličili ih u letak, a sve uz logističku pomoć iz školske knjižnice.        
 
 
 
PROJEKT ZELENI OTOK
Margareta Miloš / datum: 13. 12. 2017. 12:29

     Razmišljajući „zeleno“ proteklih školskih godina smo proveli sljedeće aktivnosti: pokrenut je školski projekt „Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost“, započeli smo skupljati i razvrstavati otpad u „Reciklažnom kutku“ s kontejnerima za odvajanje otpada u prostoru između školske stolarske i instalaterske radionice pod motom „Otpad nije smeće, nego vrijedna sirovina!“. Postavljene su kartonske kutije za stari papir u svim učionicama te radnim prostorima škole i Učeničkog doma.

     Ove školske godine idemo korak dalje. Na sva tri kata školske zgrade postavljeni su zeleni otoci, koji su osmišljeni i djelomično realizirani u školskoj knjižnici. Sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, provedena je edukacija učenika o pravilnom odvajanju i zbrinjavanju otpada te recikliranju na satovima razrednika u svim razrednim odjelima naše škole.

 
 
 
STRUČNI POSJET ZAGREBU
Margareta Miloš / datum: 29. 11. 2017. 13:33

     U organizaciji Stručnog aktiva hrvatskoga jezika i školske knjižnice, jučer su poslijepodne sva četiri razreda opće gimnazije i I. razred grafičkih tehničara posjetili naše najvažnije kulturne i znanstvene institucije – Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i Maticu hrvatsku, zatim su obišli stalni postav i izložbu u Modernoj galeriji, a navečer su u kazalištu Gavella gledali uprizorenje Umišljenog bolesnika J.B.P. Molierea, koje je i lektirno djelo.

     Imali smo čast i privilegiju da nam je u Akademiji i Matici domaćin i predavač bio ugledni akademik Josip Bratulić koji je održao vrlo inspirativno i poučno predavanje o povijesti hrvatskoga jezika i njegovoj važnosti za postojanje i očuvanje nacionalnog identiteta te o povijesti i značaju Akademije i Matice kroz povijest kao sestara koje su jedna znanstvenom, a druga izdavačkom djelatnošću bile temeljne institucije koje su držale i očuvale našu kulturu i baštinu.

     Uz izvrsno smo vodstvo obišli kompletan Nacionalni muzej suvremene umjetnosti u sklopu kojega  su bili novi stalni postav „Hrvatska likovna umjetnost 19. – 21. st.“ te izložba „Na obalama Jadranskoga mora“ - slikarstvo krajolika na prijelomu 19. i 20. stoljeća koju je Moderna galerija priredila u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

     Kazališna predstava „Umišljeni bolesnik“ u sjajnoj izvedbi ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella, u režiji Krešimira Dolenčića, bila je šećer na kraju programski vrlo bogatog i poučnog posjeta Zagrebu.

 
 
 
 
RADIONICA IZRADE STRANIČNIKA
Margareta Miloš / datum: 26. 10. 2017. 15:41

     Radionica izrade straničnika s tekstom na glagoljici, povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica te 170. obljetnice proglašenja hrvatskog kao službenog jezika u Hrvatskoj, održana je jučer 7. sat na galeriji. Uvod u radionicu odradile su Ana Bajević i Iva Džonlić koje su govorile o razvoju hrvatske pismenosti - o tropismenosti i trojezičnosti hrvatskoga srednjovjekovlja, čime su naznačile kontekst radionice. Glagoljica dolazi od riječi glagoljati što na staroslavenskom jeziku znači pisati tj. grafički govoriti. Učenici su dobili upute za transliteraciju i izradu straničnika te pripremljena slova uglate glagoljice pomoću kojih su izrađivali straničnike prema vlastitim željama. Uglavnom su to bila njihova imena. Nakratko su tako ušli u arhaični i mistični svijet hrvatskog srednjovjekovlja.

     Hvala kolegici Štandar i učenicima II. razreda opće gimnazije što su odvojili dio svoga slobodnog vremena za naše tisućljetno narodno pismo koje treba dolično čuvati i neprestano iznova predstavljati.

 
 
 
MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA
Margareta Miloš / datum: 23. 10. 2017. 16:47

     Povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica te 170. obljetnice proglašenja hrvatskog kao službenog jezika u Hrvatskoj, danas je u školskoj knjižnici postavljena izložba knjiga o hrvatskom jeziku kojeg možda najbolje opisuje poznati citat Antuna Gustava Matoša: „...naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osebine naše zemlje; buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i tragika našeg mora. Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, 'lijepi vrti morem plivajući'.“

     Radionica na temu glagoljice u školskoj knjižnici, zbog rasporeda, će biti održana u srijedu 7. sat, u suradnji s kolegicom Natašom Štandar i II. razredom opće gimnazije.

 
 
SVJETSKI DAN KRAVATE
Margareta Miloš / datum: 18. 10. 2017. 17:46

      Na inicijativu poteklu iz školske knjižnice, i mi smo u školi obilježili ovaj dan svečanosti i zajedništva, koji u sebi nosi poruke ljudskih vrijednosti, komunikacije, ljubavi i stvaralaštva.

     Pokušali smo tako pridonijeti snazi odjeka hrvatskog podrijetla i simboličkog značenja kravate te smo urešeni kravatama i rupcima ostvarili simboličku komunikaciju unutar školske zajednice.

 

 

SVJETSKI DAN TURIZMA 2017.
Margareta Miloš / datum: 28. 9. 2017. 15:58

     Sinoć smo, u suradnji s Turističkom zajednicom Sjeverna Moslavina i Hotelom Garić, u Hotelu u velikoj sali obilježili Svjetski dan turizma predstavljanjem projekta „Mogućnosti turističke ponude Grada Garešnice“, kojim se u školi, uglavnom u školskoj knjižnici, bavimo već četiri godine.

Projekt provodimo u okviru kurikulumskih aktivnosti od šk. god. 2013./2014. Glavni cilj projekta je interdisciplinarnim pristupom istražiti povijest, kulturnu baštinu, gastronomiju te sadašnje mogućnosti turističke ponude na području Grada i njegove okolice, čime želimo, kao Škola, ponuditi svoje stručne potencijale lokalnoj zajednici kroz idejna rješenja prepoznatljivih turističkih oznaka i proizvoda za Grad Garešnicu i njenu okolicu.

Do sada je radom na projektu napravljeno nekoliko brošura iz povijesti i likovne umjetnosti, kreirane su ponude turističkih aranžmana, zatim koktel karte i recepti za različita jela, naši dizajneri u Učeničkom domu ponudili su idejna rješenja odjeće za hostese, stolari idejna rješenja suvenira, koji se mogu ponuditi kao turistički proizvod. Ukupno je sudjelovalo dvadesetak nastavnika te učenici svih razreda opće gimnazije, turističko-hotelijerskih komercijalista i kuhara te zainteresirani učenici konobari i stolari.

     Sinoćnje obilježavanje otvorile su gimnazijalke prezentacijama o poznatim osobama rođenima u Garešnici – Mikeu Vuceliću i Ivi Robiću, a ugostitelji su iz tradicionalnog menija Garićgradske gastro ponude predstavili Garićgradske kamenčiće, iz koktel karte inspirirane životom Mikea Vucelića prezentirani su Lansiranje, Apollo, Čovjek na mjesecu i Mliječna staza te Gibanca iz brošure Jela starih graničara.

     Osim prezentacije učeničkih radova, predstavljen je i suvenir TZ Sjeverna Moslavina za 2018. - ŠPEKMEZ - gastro suvenir ugostiteljskog objekta "GastroGar". Špekmez je jedan od četiri kreativna namaza koji su izrađeni pod palicom (kuhačom) gospođe Danijele Crnjak Andri i budnim okom gospodina Zdravka Andrija. Osim ovog gastro suvenira tu su još i pate od divljači, som na bijelo i pašteta od dimljenog šarana.

     Sa svojim proizvodima predstavila se i Učenička zadruga Kesten.

     Generalna skupština UN-a proglasila je 2017. godinu Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj - jedinstvena je to prigoda da se unaprijedi doprinos sektoru turizma, koji bi trebao počivati na tri stupa održivosti: ekonomskom, socijalnom i ekološkom.

     Nadamo se da smo u našoj maloj sredini, ovim prezentacijama i raznovrsnom ponudom, u tome i uspjeli.

     Zahvaljujemo učenicima na zalaganju, a posjetiteljima na interesu i povjerenju!

 

 

LJUDSKI SUNČANI SAT
Margareta Miloš / datum: 22. 5. 2017. 11:33

     Ono što ovaj sat čini posebnim je to da pomoću svoga tijela i sjene, odnosno bez ikakvih drugih pomagala, jednostavno možete odrediti koliko je sati, pod uvjetom da je sunčan dan.

     Učenici iz svih gimnazijskih razreda - I.G: Tomislav Marenić, Luka Baretić,  Mihael Levanić, Ivan Havliček; II.G: Sara Belak, Nora Greidl, Dragana Popović, Ivana Sertić, Marijan Kovač; III.G: Sara Hinić, Ana Bambir, Lara Lovrić, Lucija Batinić, Lorena Posavac; IV.G:  Vlatka Bačvar, Sara Buhin, Karla Choudhury, Iva Kozmač, Mirna Mandić, Nina Misirača, Morana Vekić - izradili su horizontalni ljudski sunčani sat na točnim koordinatama i izračunima namijenjenima baš našoj lokaciji.

     Sve aktivnosti koordinirale su, usmjeravale i nadgledale profesorice fizike i geografije Suzana Batinić i Vesna Androić Hanžić, uz malu pomoć školske knjižničarke i maldih knjižničara.

 

 

PREDAVANJE POTPREDSJEDNIKA MATICE HRVATSKE DR. STIPE BOTICE
Margareta Miloš / datum: 23. 3. 2017. 15:55

     U povodu 175. obljetnice Matice hrvatske i Dana hrvatskoga jezika, danas smo imali čast ugostiti potpredsjednika Matice hrvatske dr. Stipu Boticu koji je svim učenicima opće gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista održao  predavanje u Hrvatskom domu o najstarijoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi - Matici hrvatskoj.

Tijekom svojeg dugog postojanja Matica hrvatska majčinski je okupljala sve one snage koje su brinule za kulturni identitet hrvatskoga naroda. Na početku svoga djelovanja tiskanje knjiga je bilo veliki, važni kulturni i nacionalni zadatak jer su tada knjige bile vrlo rijetke. S izuzetno plodnom izdavačkom djelatnošću nastavljeno je do danas, tako je Matica hrvatska u svim vremenima nalazila način da se čuje nacionalna riječ. Do danas je u izdanju Matice hrvatske otisnuto oko 2300 naslova.

     Matica je opstala uz potporu brojnih donatora i volontera te je od svojeg osnutka do danas ostala najdosljednija čuvarica hrvatskog identiteta, jezika, kulture i samosvijesti. Najistaknutiji jezikoslovci su bili upravo matičari, najinspirativnije ideje za ostvarenje hrvatske državnosti su nikle u Matici hrvatskoj. Borba za jezik bila je borba za državu - što je vidljivo u Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je sastavljena u Matici hrvatskoj prije točno 50 godina.

     Zahvaljujemo profesoru Botici na izvrsnom povijesnom pregledu Matičine djelatosti i odvojenom dragocjenom vremenu za naše učenike.

 

 

DANI HRVATSKOGA JEZIKA
Margareta Miloš / datum: 14. 3. 2017. 12:20

     Dani su hrvatskoga jezika. Kako nam je materinski jezik u srcu, neka nam tako bude i na usnama. Razmislimo ovih dana malo više o tome.

Još je Antun Gustav Matoš 1905. godine napisao: „... naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osebine naše zemlje; buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i tragika našeg mora. Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, 'lijepi vrti morem plivajući'."   

Kada ne znate kako nešto pravilno reći ili napisati, a htjeli biste saznati, potražite pomoć na nekom od sljedećih portala:

   

 „Hrvatski se jezik voli znanjem.“  Akademik Babić

 

 
VALENTINOVO ILI RETRO JE IN
Margareta Miloš / datum: 14. 2. 2017. 14:42

     Danas, u ovom suvremenom tehnološkom dobu, pisanje pisama postalo je pomalo zaboravljena vještina, koja se uz to smatra staromodnim načinom komunikacije. Ipak, dobra motivacija poput ljubavi dovoljna je da se prisjetimo pisati pisma i potruditi se za svoje voljene. Tako su i naši učenici, povodom Valentinova, napisali stotinjak pisama koje su Mladi knjižničari podijelili sretnim primateljima.

    Kako ne bismo izostavili ni suvremenu tehnologiju, u prizemlju je složena prigodna instalacija uz koju su se učenici imali priliku fotografirati. Budući da se u posljednje vrijeme retro stil vraća u modu, instalacija je inspirirana starinskim spomenarima.

 

 

OBILJEŽAVANJE 175. OBLJETNICE MATICE HRVATSKE
Autor: Margareta Miloš, 10. 2. 2017.

     Danas, 10. veljače 2017., obilježavamo 175. godišnjicu osnutka jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova - Matice hrvatske. U školi smo to učinili prigodnim panoom te predavanjem za učenike opće gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista u Hrvatskom domu.

     Dakle, u povodu 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske Vijeće ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije i Ogranak Matice hrvatske u Garešnici u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ Garešnica organizirali su za sve učenike u četverogodišnjim programima predavanje i predstavljanje knjige Sanje Nikčević „Mit o Krleži“ u izdanju Matice hrvatske s ulomkom monokoreodrame Krležina Saloma/Rekvijem za mladog umjetnika u izvedbi Selme Mehić.

     Tema knjige su suvremeni ideološki (pa tek onda poetički) prijepori o smislu i značenju Krležina djela: krležoklasta koji ga potpuno niječu i krležodula koji ga slijepo obožavaju. Krležofili pak vole njegovu umjetnost bez obzira na ideološke prijepore.

     Autorica je na privlačan i jednostavan način obrazložila negativne aspekte ideoloških prijepora i slijepog obožavanja te dominacije jednog autora koji suvremenoj dramatici mogu donijeti samo štetu, jer za posljedicu imaju zanemarivanje svih ostalih autora i osiromašivanje popisa kanonskih hrvatskih pisaca.

     Mlada glumica Selma Mehić je izuzetno dobrom izvedbom svoje koreodrame obogatila ovaj susret.

     Bilo je i pitanja nakon predavanja, npr. o redateljskom kazalištu, suvremenom kazališnom repertoaru i suvremenoj književnosti.

     Autorica i glumca su oduševile publiku koja ih je nagradila velikim pljeskom.

 

 

JELA STARIH GRANIČARA
Autor: Margareta Miloš, 14. 12. 2016.

     Aktivnostima koje provodi kroz realizaciju projekata Mogućnosti turističke ponude Grada Garešnice i Škola u zajednici, Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica želi prezentirati svoju djelatnost i programe, ponuditi lokalnoj zajednici svoje stručne potencijale te razvijati i proširivati strukovne, građanske, komunikacijske i poduzetničke kompetencije učenika.

     Tako je u suradnji s TZ Sjeverna Moslavina i PC Garešnica osmišljena brošura s jelima starih Graničara. Recepte je odabrala stručna učiteljica kuharstva i slastičarstva Danijela Crnjak Andri. Jela su pripremili učenici trećeg razreda kuhara Ana-Maria Balaško, Jona Biro, Marinela Bojanac, Mateo Brezovac, Antonija Fabijanac, Marijo Filipović, Franka Jurić, Zlata-Marija Krpez i Anamarija Radić, a stručna suradnica Margareta Miloš je fotografirala jela i oblikovala brošuru koja je upravo izašla iz tiska.

 

 

 

POSJET "RIBICA" ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Margareta Miloš / datum: 11. 11. 2016. 12:06

     Nastavljena je izvrsna suradnja škole, odnosno školske knjižnice s Dječjim vrtićem "Maslačak". Rano poticanje čitanja iznimno je važno za razvoj pamćenja, komunikacijskih vještina, međuljudskih odnosa, mašte, kreativnosti... Stoga su danas školsku knjižnicu posjetile "Ribice", najstarija vrtićka skupina, s tetama Dajanom i Vesnom.
      Hvala mladim knjižničarima Karli, Niki, Ivanu, Tinu, Annabeli Natali, Lari, Luciji, Mihaeli i Patriciji na trudu i pomoći u pripremi i realizaciji susreta.
     Bilo nam je zadovoljstvo družiti se s ovako važnim gostima, jer: "Djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle."

 

 

SVJETSKI DAN ZNANOSTI ZA MIR I RAZVOJ
Autor: Margareta Miloš, 10. 11. 2016.

     UNESCO je 2001. godine proglasio 10. studenoga Svjetskim danom znanosti za mir i razvoj. Obilježavanjem ovoga dana u našoj školi, informativnim prikazom trenutno ključnih zanimanja koja znanstveno pridonose miru i razvoju, želimo povećati učeničko razumijevanje prirodnih znanosti i matematike te ih tako dodatno zainteresirati za ta područja.

 

 

 

OBILJEŽILI SMO DAN KRAVATE
Margareta Miloš / datum: 18. 10. 2016. 19:30

     Kravata - simbol otmjenosti, kulture odijevanja i samosvijesti te ljudskoga dostojanstva, slobode, ali i odgovornosti, hrvatskoga je porijekla, a svoje korijene ima u rupcima zavezanima u čvor koje su hrvatski vojnici nosili u 17. stoljeću.

     Odjenuvši kravate i marame, na inicijativu poteklu iz školske knjižnice, i ove smo se godine pridružili proslavi 18. listopada - Dana kravate te promoviranju kravate kao medija, ali i hrvatskoga identiteta općenito; ostvarili smo simboličku komunikaciju unutar školske zajednice, a putem ovoga portala želimo poslati poruku zajedništva i široj javnosti.

 

 

OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN TURIZMA
Margareta Miloš / datum: 1. 10. 2016. 23:05

     Obilježili smo Svjetski dan turizma, u suradnji s Hotelom Garić iz Garešnice, predstavljanjem projekta „Mogućnosti turističke ponude Grada Garešnice“, kojim se u školi, posebno u školskoj knjižnici, bavimo već četvrtu školsku godinu.

     Sinoć je predstavljen projekt općenito s naglaskom na povijesni i umjetnički dio, uz degustaciju jela osmišljenih u sklopu Garićgradske gastro ponude (lovački i tradicionalni meni) i koktela inspiriranih legendama s Garić-grada.

     Večeras su učenici gimnazijalci predstavili životopise, a ugostitelji ideje i turističke proizvode  vezane uz poznate osobe rođene u Garešnici. To su učenički radovi inspirirani životom Mikea Vucelića i njegovim radom u NASA-inom svemirskom programu – svemirske koktele i svemirska jela od krumpira (biljke koja je prva uzgojena u svemiru), a sve uz glazbu Ive Robića te slike s nedavno održane likovne kolonije „Garešnica očima Ive Robića“

     Predstavljanjem rezultata dosadašnjeg rada, koje nudimo kao gotov turistički proizvod svima zainteresiranima, željeli smo proširiti suradnju sa sadašnjim partnerima – Gradom Garešnicom, TZ Sjeverna Moslavina, Poduzetničkim centrom Garešnica, Općinom Hercegovac i Općinom Berek te uspostaviti suradnju s potencijalnim budućim partnerima, pogotovo kada osnujemo Učeničku zadrugu.

 

 

DAN BROJA PI
Autor: Margareta Miloš, 14. 3. 2016.

     Obilježili smo Dan broja pi. Ova zanimljiva matematička konstanta predmet je fascinacije već stoljećima. Bio je inspiracija filmu, pjesmi, parfemu..., a mi smo danas na trenutak postali dijelom njegovih decimala. Obilježavanje je realizirano u suradnji nastavnice Fizike i školske knjižničarke.

 

 

POSJET "BUBAMARA" ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Autor: Margareta Miloš, 2. 2. 2016.

     Danas su školsku knjižnicu posjetile "Bubamare", starija skupina garešničkog Dječjeg vrtića "Maslačak" s tetama Anitom i Irenom te ravnateljicom Majom.
     Rano poticanje čitanja iznimno je važno za razvoj pamćenja, komunikacijskih vještina, međuljudskih odnosa, mašte, kreativnosti... Stoga, hvala tetama na inicijativi, a mladim knjižničarkama Patriciji, Luciji Ani, Viktoriji, Nikolini i Irini na trudu i pomoći u pripremi i realizaciji susreta.
     Bila nam je čast i zadovoljstvo družiti se s ovako važnim gostima, jer: "Djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle."

 

 

PREDAVANJE PROF. DR. STIPE BOTICE
Autor: Margareta Miloš, 13. 11. 2015.

     U okviru obilježavanja Dana Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a u suradnji s ograncima Matice hrvatske u Bjelovaru i Garešnici, škola je organizirala predavanje profesora doktora Stipe Botice, za sve učenike opće gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista, na temu "Hrvatska usmena književnost i tradicijska kultura", koje je održano jučer, 12. studenoga 2015., u Hrvatskom domu.

     U uvodnom dijelu predavanja dr. Stipe Botica je govorio o Matici hrvatskoj i njenim temeljnim zadaćama, smislu njenog djelovanja u hrvatskom narodu od početka do danas, istaknuvši posebno da ga ona nikad, ni onda kad su to činile ideologije, pa i države, nije iznevjerila: ostala mu je vjerna čuvajući i njegujući njegovu kulturu, baštinu i samosvijest do danas.

     Izuzetno zanimljivo izlaganje na temu hrvatske usmene književnosti i tradicijske kulture, koje su učenici vrlo pažljivo slušali, bilo je veliko osvježenje i obogaćenje jer tih naših identitetskih kulturnih sastavnica, na žalost, nema u školskim programima.

 

 

KNJIŽEVNI SUSRET
Autor: Margareta Miloš, 29. 10. 2015.

     Škola je danas, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Garešnici, za sve učenike četverogodišnjih programa organizirala književni susret s hrvatskim piscima iz Slovenije čija su djela tiskana u Antologiji "Iz jezika v jezik".

         U Antologiji "Iz jezika v jezik" sakupljena su djela suvremene manjinske i doseljeničke književnosti u Sloveniji. Ovo je inače prva knjiga toga tipa u Europi. Od trideset i četiri autora, četvero ih je iz Hrvatske.

     Pred punim gledalištem Hrvatskoga doma predstavili su nam se Nataša Kijurina Kupljenik, akademska slikarica i bivša učenica naše škole, te Jure Drljepan, pravnik, pjesnik i urednik, Slavonac iz Komletinaca sa slovenskim prebivalištem.

     Gosti su nam čitali vlastite pjesme, i pjesme ostalih autora zastupljenih u Antologiji koji pišu na hrvatskome jeziku, te su govorili o nastanku Antologije i kontinuitetu stvaranja i objavljivanja hrvatske pisane riječi u Sloveniji dugoj gotovo četrdeset godina, u čemu je od početka sudjelovao i gospodin Jure Drljepan.

     Nadamo se da smo, osim odgojno-obrazovnih ciljeva vezanih uz nastavu književnosti, ovim književnim susretom uspjeli osvijestiti važnost čuvanja kulturnih i identitetskih veza iseljeništva s domovinom, što je vrlo bitan element i građanskoga odgoja.

 

 

OBILJEŽILI SMO DAN KRAVATE
Autor: Margareta Miloš, 19. 10. 2015.

     Na inicijativu Academije Cravatice - neprofitne ustanove koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, naša škola se,  zalaganjem mladih knjižničara i školske knjižničarke, pridružila obilježavanju 18. listopada - Dana kravate.

     Kravata - simbol otmjenosti, kulture odijevanja i samosvijesti te ljudskoga dostojanstva, slobode, ali i odgovornosti, hrvatskoga je porijekla, a svoje korijene ima u rupcima zavezanima u čvor koje su hrvatski vojnici nosili u 17. stoljeću.

     Odjenuvši kravate i marame, pridružili smo se promoviranju kravate kao medija, ali i hrvatskoga identiteta općenito, ostvarili smo simboličku komunikaciju unutar školske zajednice, a putem ovoga portala želimo poslati poruku zajedništva i široj javnosti.

 

 

SVJETSKI DAN TURIZMA
Autor: Margareta Miloš, 28. 9. 2015.

     I ove smo godine Svjetski dan turizma, 27. rujna, obilježili multimedijskom izložbom učeničkih uradaka nastalih radom na projektu "Mogućnosti turističke ponude Grada Garešnice", kojim se bavimo već dvije godine, uglavnom u školskoj knjižnici.

     Prošlogodišnjim materijalima dodali smo nove uratke - upotpunili smo cjelinu o Garić-gradu prijedlogom gastronomske ponude - koktela i menija, izuzetno se ponosimo našim mladim prevoditeljima koji su preveli legende na engleski jezik;

     sastavili su i hrvatsko-engleski glosar turističkih pojmova;

     pridružili su nam se i stolari te svojom kreativnošću obogatili svemirsku priču vezanu uz Mikea Vucelića;

     a ostatak izložbe slijedi na idućih nekoliko fotografija:

     Projektom se nastavljamo baviti i ove školske godine. Detalje o tome možete pronaći u Školskom kurikulumu za šk. god. 2015./2016. te u izborniku Školski projekti na ovoj web stranici.

     

 

 

PREDAVANJE AKADEMIKA DAMJANOVIĆA
Autor: Margareta Miloš, 22. 3. 2015.

     Akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, održao je 20. ožujka 2015. godine u Hrvatskom domu u Garešnici garešničkim srednjoškolcima i nastavnicima predavanje na temu "Glagoljična sastavnica hrvatske pisane kulture".

    

      U uvodnom dijelu predavanja (nakon riječi o tropismenosti naše srednjovjekovne pisane kulture) osvrnuo se na teorije o nastanku glagoljice, a posebnu pozornost posvetio je Černohvostovljevoj; zatim je govorio o vremenskim i prostornim okvirima glagoljične pisane kulture, vrstama tekstova i tipovima jezika, glagoljičnom tisku, hrvatskoglagoljskim knjigama i rukopisima izvan Hrvatske i, u zaključku, o značenju hrvatskoglagoljskih tekstova za proučavanje hrvatske književne i jezične povijesti.

     Na kraju je odgovorio na dva pitanja naših učenika: što misli o potrebi donošenja Zakona o javnoj uporabi hrvatskoga standardnoga jezika i o Pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, i uopće o današnjem pravopisnom stanju.
     Zahvalni učenici su akademika Damjanovića nagradili dugim pljeskom.


     Predavanje je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Garešnici u suradnji sa Srednjom školom "August Šenoa" Garešnica (školskom knjižnicom) u povodu Dana hrvatskoga jezika.

 

 

PREDAVANJE O RUĐERU BOŠKOVIĆU
Autor: Margareta Miloš, 24. 11. 2014.

     U programu Dana Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Ogranak Matice hrvatske u Garešnici, u suradnji sa Srednjom školom "August Šenoa" Garešnica, bio je domaćin predstavljanja biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, koje je održano danas u Hrvatskom domu u Garešnici za sve učenike opće gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista.

     Gost predavač bio je prof. dr. Stipe Kutleša, priređivač dviju Boškovićevih knjiga: "Pomrčine Sunca i Mjeseca" i "Pisma, pjesme i rasprave" u izdanju Matice hrvatske, koji nam je predstavio stvaralaštvo Ruđera Boškovića.

     Pred punim Hrvatskim domom, profesor Kutleša nam je vrlo upečatljivo opisao vrijeme u kojem je Ruđer Bošković živio, te je, opisujući njegov životni put, iznio niz poznatih, ali i nama do sada nepoznatih činjenica o jednom od najznačajnijih hrvatskih filozofa i znanstvenika.

    Predavanje je bilo vrlo puočno i korisno, ispunilo je predviđene ciljeve i namjenu, što je potvrdio i profesor Kutleša posvetom u knjizi u kojoj je naglasio važnost promicanja hrvatske kulturne i znanstvene baštine.

     Knjige Ruđera Boškovića Matica hrvatska poklonila je Školi, odnosno školskoj knjižnici.

 

 

PROJEKT "MOGUĆNOSTI TURISTIČKE PONUDE GRADA GAREŠNICE"
Autor: Margareta Miloš, 29. 9. 2014.

     Povodom Svjetskog dana turizma, 27. rujna, u školi je postavljena multimedijska izložba radova nastalih protekle školske godine tijekom provedbe projekta "Mogućnosti turističke ponude grada Garešnice". Većina materijala nastala je u suradnji i/ili radom u školskoj knjižnici.

    

Ciljevi projekta su u školskoj godini 2013./2014. bili:

1. Interdisciplinarnim pristupom istražiti povijest, kulturnu baštinu, tradicionalnu gastronomiju te sadašnje mogućnosti turističke ponude na području Grada i njegove okolice.

2. Na temelju dobivenih rezultata istraživačkoga rada, izraditi ponudu jednodnevne i dvodnevne ekskurzije koje uključuju obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti na području Grada i u njegovoj okolici te degustaciju enogastro delicija.

3. Izraditi hrvatsko-engleski glosar turističkih pojmova te mali turistički vodič na hrvatskome i engleskome jeziku.

     Namjena projekta je proširiti sadržaje redovne nastave kroz praktičnu primjenu teorijskog znanja, istraživanje i analizu povijesne, kulturne i turističke prošlosti svoga grada; odrediti relevantne geografske podatke te reprezentativne povijesne osobe vrijedne uvrštavanja u turističku ponudu; prezentirati lokalnu gastronomsku ponudu; kroz suradnju s lokalnom zajednicom te Turističkom zajednicom Sjeverne Moslavine, doprinijeti razvoju turizma na području Grada te primijeniti vještine engleskoga jezika u kontekstu turizma i kulturne baštine.

     Nositelji: Koordinatorice Margareta Miloš i Martina Terranova; radna skupina nastavnika-suradnika na projektu: Milka Prodanić, Suzana Batinić, Zdravko Damjanović, Sanja Plažanin, Majana Štor, Silvije Kramarić, Robert Kelečić, Hrvoje Milinković, Ivan Pavlek, Danijela Crnjak-Andri, Dominik Ptičar; učenici I.-IV. razreda gimnazije i turističko-hotelijerskih komercijalista te zainteresirani učenici I.-III. razreda kuhara i konobara.

     Projekt je realiziran u redovnoj nastavi putem dodatnih zadataka, domaćih zadaća i referata, kroz izvannastavne aktivnosti, rješavanjem konkretnih zadataka vezanih uz projekt, individualnim i grupnim radom učenika s voditeljima aktivnosti.

     Temeljem dobivenih rezultata istraživačkoga rada, učenici su pisali referate te su napravljeni radovi o Garić-gradu, Bršljancu, Pavlinskom samostanu na Gariću, Čuporima Moslavačkim, Ivanu Paližni, geografiji grada Garešnice i garešničkim likovnim umjetnicima.

     Izrađeni su plakati o Garić-gradu, legendama s Garić-grada, geografiji grada Garešnice i gastronomiji s popisom ugostiteljskih objekata, a ideje za turističke ponude su uobličene i predstavljene kao u putničkoj agenciji.

     Napravljeni su i katalozi o Garić-gradu, likovnim umjetnicima: Zdravku Damjanoviću, Mati Gereciju i Milki Prodanić koji su prevedeni na engleski jezik te o Bršljancu, Pavlinskom samostanu, Obitelji Čuporima Moslavačkim i Ivanu Paližni, a legende s Garić-grada su uobličene i ispisane na paus papiru kao dodatak katalogu o Garić-gradu.

     Mike Vucelić i Ivo Robić odabrani su kao reprezentativne osobe vrijedne uvrštavanja u turističku ponudu i o njima su učenici napravili PPT prezentacije.

     Škola ovim aktivnostima želi ponuditi svoje stručne potencijale lokalnoj zajednici i na taj način znanjem, strukom, kroz rad i odgoj učenika, doprinijeti razvoju turizma na garešničkom području.

     Projekt se nastavlja i ove školske godine. Bit će proširen učeničkim radovima - kreacijama modnih detalja i odjeće za hostese, turističkim sloganom i/ili turističkim logom, idejnim rješenjem suvenira te ponudom menija enogastro delicija. Također ćemo dopuniti i dovršiti hrvatsko-engleski glosar turističkih pojmova te mali turistički vodič na hrvatskome i engleskome jeziku.

 

 

 

 
preskoči na navigaciju